Laura Biagiotti

Laura Biagiotti - Monica

Donje rublje linije Laure Biagiotti posvećeno je svim onim ženama koje se „ne daju“ u dizajnersku odjeću, osobito je profinjeno, sa kolekcijom grudnjaka izrađenih od najfinijih materijala u kojima će se svaka žena osjećati vrlo ženstveno i senzualno.

Laura Biagiotti, rođena je u Rimu u znaku lava, jedna je od najvećih talijanskih modnih dizajnera. Od 1980. živjela je i radila na području Rima, u drevnom obnovljenom dvorcu iz 11. stoljeća „Marco Simone“, zajedno sa svojim suprugom Gianni Cigna koji je preuranjeno preminuo u kolovozu 1996. Zanimanje za modu Laure Biagiotti započelo je šezdesetih godina kad je počela slijediti korake svoje majke Delia Soldaini Biagiotti, utemeljiteljice modnog atelijera. Laura Biagiotti poznata je širom svijeta zbog izvanredne mode: New York Times ju je nazvao “Kraljicom kašmira” zbog svoje ljubavi prema ovoj dragocjenoj tkanini koju je od svoje prve kolekcije upotrebljavala na profinjen i neobičan način, koji se kroz vrijeme razvio u novu dimenziju stila.

Svake godine, Biagiotti Group predstavlja preko 70 modnih i prigodnih kolekcija, kao što su: pret-a-porter linija Laure Biagiotti, junior linija Laure Biagiotti „Dolls“, donje rublje, torbe i roba od kože, sunčane i optičke naočale, šalovi, kišobrani, čarape, šeširi, muške košulje, obuća te kućne kolekcije.

Laura Biagiotti smatra se veleposlanicom talijanske mode u svijetu, jer je započela komercijalne i kulturne odnose u mnogim zemljama. 25. travnja 1988. u Pekingu je održan jedinstveni događaj u povijesti mode, kada je 30 kineskih modela predstavilo najznačajnije kreacije u karijeri Laure Biagiottija, prvog talijanskog dizajera, na modnoj reviji u Kini. Oko 125 odjevnih komada odalo je počast dragocjenim sirovinama po kojima je Kina već stoljećima s pravom poznata: kašmiru i svili. Dana 5. veljače 1995. legendarna vrata Velikog kazališta Kremlja otvorila su se Lauri Biagiotti, prvom talijanskom dizajneru koji je u Moskvi postavio modnu reviju u starom sjedištu PCUS-a. Njezina modna revija bila je događaj koji je povezao talijansku modu i kulturu s velikim ruskim narodom. Godine 1997. Laura Biagiotti bila je pozvana da svoju modu donese u Kairo, u humanitarnoj akciji koju je organizirao Egipatski Crveni križ.

“Dan Biagiottija” obilježen je 13. srpnja 2004. godine, te je po prvi put u karijeri Laura Biagiotti predstavila svoju modnu reviju u Rimu na Piazza del Campidoglio.

Važan događaj za grupu Biagiotti i dječju modu održan je u studenom 2006. u Dubaiju: kolekcija Laure Biagiotti „Dolls“ predstavila se na prvoj modnoj reviju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i doživjela je ogroman uspjeh. Godine 2010. Laura Biagiotti pozvana je da izloži neke od najznačajnijih kreacija u talijanskom paviljonu na sajmu Shanghai Expo, najposjećenijem sajmu nakon sajma Chinese Paviliion, s više od 7 milijuna posjetitelja.

Nagrade

Godine 1992. dobila je nagradu Žene godine u New Yorku. Godine 1993. osvojila je nagradu Marco Polo u Pekingu za doprinos talijanske industrije u Kini. Godine 1995. primila je nagradu Knights of Labor od talijanskog predsjednika Oscara Luigi Scalfaro za dugu karijeru u modnoj industriji i njezinom doprinosu u stvaranju talijanske mode svjetskog glasa. Laura Biagiotti bila je predsjednik Leonardo odbora koji se sastoji od istaknutih Talijana iz područja industrije, umjetnosti i kulture, od 2000. do 2008. godine, a 2009. godine postala je njegov počasni predsjednik. Godine 2001. bila je prva dizajnerica koja je primila prestižni Prix Femmes D’Europe za njezin doprinos u promicanju sudjelovanja žena u razvoju jedinstvene Europe. Laura Biagiotti je prvi modni dizajner koji je sastavio poglavlje o talijanskoj modi za enciklopediju Treccani, u knjizi godine 2004. U srpnju 2004. godine gradonačelnik Rima predstavio je Lauru Biagiotti i nagradio nagradom Lupa Capitolina na danu bogatom događanjima posvećenim dizajnerici, motiviran njezinom velikom ljubavlju u poznavanju Vječnoga grada. U rujnu 2007. godine dobila je nagradu za životno djelo Crystal Lion tijekom gala večeri održane na završetku 64. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. U siječnju 2011. godine imenovana je od predsjednika talijanske Republike Giorgio Napolitano nagradom Leonardo, koja je po prvi puta u povijesti dodijeljena ženi koja je sjajni primjer talijanske izvrsnosti diljem svijeta. Godine 2012. Laura Biagiotti proslavila je 40. obljetnicu svoje karijere, a debitirala je svojom prvom zbirkom u Firenci 1972. Godine 2013. primila je u Rimu Art Nouveau, feminističku nagradu za njenu veliku strast prema umjetnosti.

Moda & Umjetnost

Laura Biagiotti stalno se bavi promicanjem talijanske kulture. Nakon obnove dvorca Marca Simona, sponzorirala je restauraciju „vezene šalice“ koja se čuva u muzeju Poldi Pezzoli u Milanu, čiji je dizajn dokazano autentičan – Botticelli.

Godine 1998. Laura Biagiotti Parfums vraća sjaj antičkim Cordoned stubištu Capitola, koje je dizajnirao Michelangelo i smatra se srcem Rima. Godine 2003. Laura Biagiotti Parfums donira novi zastor, posvećenu Gianni Cigni, za Opernu kuću Fenice u Veneciji, nakon što je original uništen u požaru. Laura Biagiotti i njezin muž posjedovali su najveću privatnu zbirku slika futurističkog umjetnika Giacoma Balla. Ova zbirka, koja je dio zaklade Biagiotti Cigna, pojavila se u muzeju Pushkin u Moskvi 1996. godine, a bila je izložena 1998. godine i u rimskom Bramanteu. Od 1999. godine Laura Biagiotti potpisala je poseban ekskluzivni ugovor i postala službeni partner Piccolo Teatro Studio u Milanu gdje se održavaju sve modne revije Laure Biagiotti. U veljači 2007. Laura Biagiotti, zajedno s ministrom za kulturu Francesco Rutelli i predsjednikom Procter & Gamble Italije Vito Varvaro, pokrenula je projekt obnove, pod pokroviteljstvom Laure Biagiotti Parfums, vodene fontane Piazza Farnese u Rimu.

U prosincu 2009. monumentalna umjetnička djela Giacomo Balla, Genio Futurista Masterpiece, temeljni rad umjetnika koji više od trideset godina nije predstavljen, prikazivana su na posebnoj izložbi u muzeju Ara Pacis u Rimu više od 3 mjeseca.

Laura Biagiotti također je sudjelovala u izradi kostima za mnoge kazališne i filmske produkcije, kao što je “Venuto al Mondo” u režiji Sergija Castellita s Penelope Cruzom 2012. i “La Grande Bellezza” u režiji Paolo Sorrentina koji je osvojio Oscara 2014. godine.

Moda & Sport

Laura i Lavinia Biagiotti prve su uspostavile vezu između mode i sporta s ciljem jačanja dva velika sektora koja promiču talijansku izvrsnost širom svijeta. Za upečatljivu završnicu svojeg koncerta u listopadu 2000. Laura Biagiotti pozdravila je mnoge prvake Olimpijade u Sydneyu 2000 koji su se spustili niz modnu pistu prekrivenu talijanskom zastavom od kašmira. Veza između modne kuće Biagiotti i velikih sportaša nastavila se tijekom godina s iznimnim rezultatima. Laura Biagiotti prvi je talijanski modni dizajner koji je uložio u golf: 1991. godine otvorila je golf klub Marco Simone, jedan od najljepših talijanskih igrališta izvan Rima. Teren za golf s 27 igrališta, koji je dizajnirao američki arhitekt Jim Fazio, sagrađen je na 150 hektara dvorca Laure Biagiotti, a njegov je 7000 četvornih metara Club House najveći u Europi. Klub je bio domaćin Italian Open u svibnju 1994.

Parfemi

Laura Biagiotti je poznat diljem svijeta po uspjehu mirisa: prvi parfem, Fiori Bianchi, pokrenut je 1982. godine, a slijede ga Roma 1988. i Venezia 1992. Laura je s parfemom Roma Uomo nastupila 1994. godine na Aqua di Roma, te je dobitnica nagrade Fifi koja je pokrenuta 2004. godine. U 2010. godini debitirala je s parfemom Mistero di Roma. Parfem Essenza di Roma pokrenut je 2013. godine. Romanski miris, klasični, najprodavaniji diljem svijeta, proslavio je 25. obljetnicu te godine. Parfem Blu di Roma pokrenut je 2014. godine.